martes, 30 de diciembre de 2014

Mapa Conceptual PAC4

Mapa Conceptual PAC4


PAC4_Projecte Final

PAC4

INTRODUCCIÓ/JUSTIFICACIÓ


Aquest projecte s’ha creat a causa de l’última PAC de l’assignatura NTICEDU, com a projecte final, on es demana la creació d’una activitat dirigida per un psicopedagog i que impliqui un aprenentatge significatiu, sent les TIC, el mitjà entre el procés d’ensenyament i d’aprenentatge. Si l’aprenentatge significatiu es entès com un procés constructivista amb el que l’aprenentatge es construeix de manera progressiva, el subjecte en sí es converteix en el centre de l’acció, sent un subjecte actiu que adquireix i reorganitza informació per tal de crear noves estructures de coneixement relacionades amb les seves experiències personals i el context més immediat. Això està relacionat amb els supòsits als quals Jonassen es refereix al mòdul TIC aprenentatge significatiu, una perspectiva constructivista, pàgines 5 i 6, referint-se a: la construcció del coneixement, que la realitat es troba a la ment, múltiples perspectives del món, coneixement construït a partir de la interacció amb el medi, coneixement versos contextos rellevants, necessitat o desig per saber, significat negociat socialment, significat i pensament distribuïts entre la cultura nostra.
Per dur a terme el projecte, he aprofitat que he estat fent substitucions a una escola pública de primària, a Barcelona, on la taxa d’immigració cada cop és més elevada i per tant, compten amb una aula d’acollida. Per tant, he pogut conèixer de primera mà la problemàtica que pateixen els alumnes nouvinguts respecte al seu procés d’integració escolar i dels grans esforços que realitzen per entendre i formar part de la nova realitat que els envolta. Tots aquests aspectes originen que el mestre de l’aula ordinària passi també per un període d’angoixa professional per tal de poder fer front i actuar de la millor manera possible per tal de cobrir les necessitats del seu nou alumnat amb uns recursos, materials i humans, molt limitats. Aquest projecte l’he basat seguint el model d’investigació-acció orientat cap a un canvi educatiu dins d’un procés que es construeix des de la mateixa pràctica transformant-la i fent partícips a tots els subjectes que la integren participant i col·laborant en les  diferents fases del projecte. Imatge del model investigació-acció de Lewin.

PLANTEJAMENT

Ja  que l’alumnat nouvingut mostra greus problemes per fer ús del català, ja sigui per desconeixement de l’ idioma, perquè es comunica millor emprant el castellà o bé perquè li dona vergonya fer-lo servir, amb aquest projecte s’ha volgut fer un anàlisi de la realitat i dissenyar un seguit d’activitats que pretenen reduir la distància entre la nostra realitat percebuda i la pròpia realitat del nen, tenint en compte les seves necessitats i les seves motivacions. Els principals objectius a assolir són:

  • Plantejar problemes enfocats  amb la vida diària de l’alumnat nouvingut.
  • Promoure al descobriment d’informació.
  • Promoure la diversitat d’idees.
Principals principis pedagògics que sustenten el projecte:
·         Activitats basades el l’autoaprenentatge.
·         El factor col·laboració és essencial.
·         S’activen els aprenentatges previs.
·         Es reflexiona i es valora allò que s’ha après.
·         Autavaluació i coavaluació del procés.
·         Posada en pràctica d’habilitats socials.
Per tal de desenvolupar el projecte, l’alumnat treballarà tant de manera autònoma com en grup (col·laborativament), identificant, què és el que saben i què és el que necessiten saber per tal de dur cap a endavant el projecte. El rol del mestre serà el de guiar i mediar i no pas serà un mer transmissor de coneixements, sinó que acompanyarà al subjecte i li donarà el suport necessari per a que aquest assoleixi amb èxit la seva tasca.

IDENTIFICACIÓ PROBLEMÀTICA

El projecte en sí es basa en un problema real, significatiu i quotidià dels alumnes nouvinguts, que es neguen, no saben o no volen fer servir el català com a llengua vehicular per motius de vergonya, desconeixement o inseguretat. Aquest fet provoca que els alumnes nouvinguts vegin agreujada la situació de desigualtat entre els seus companys, tant a nivell de relacions socials com a nivell d’adquisició d’aprenentatges (ja que a l’escola es fa ús del català per impartir les diferents matèries). Principalment, uns dels objectius bàsics d’aquest projecte és crear la necessitat entre l’alumnat nouvingut de donar a conèixer els seus països d’origen i la seva cultura i poder integrar-se així entre la resta de companys, mitjançant un aprenentatge comú.

PAC 4. FITXA DISSENY PROJECTE

On vaig néixer jo?, aquí!

Alumnat nouvingut.
Ens trobem davant d’una problemàtica molt habitual a les escoles a dia d’avui. Existeix un gran nombre d’alumnat nouvingut, que provenen de cultures diferents i que va creixent de manera considerable en tots els centres educatius i allò que en un principi es presentava com una situació excepcional, s’està configurant ara com una situació normal. Per tant, volem donar l’oportunitat a aquests alumnes de donar a conèixer a la resta de la comunitat escolar els seus països d’origen/cultura i d’aquesta manera afavorim processos d’inclusió i creacions de vincles i relacions socials. Les actuacions educatives han de ser variades per poder fer front a la diversitat de situacions que ens podem trobar en aquests alumnes, com són: diferents nivells d’escolaritat, escolarització de diferents sistemes educatius, pautes culturals diverses, situacions socials i econòmiques precàries, models de pautes familiars diverses, etc. D’aquesta manera un cop que aquests alumnes formen part d’un nou centre escolar es troben amb un món completament desconegut per a ells. Primer  de tot, la dificultat de la llengua, seguit de la no existència d’un grup de referència, absència d’una persona model a seguir, etc.

Participaran tots els alumnes nouvinguts de Cicle Mitjà i Superior de primària de l’escola i que formen part de l’aula d’acollida. Faran una presentació, fent ús en la mesura del possible eines TIC, que afavorirà l’aprenentatge significatiu; com ara un Power Point. Hauran d’intentar mostrar el seu país d’origen i exposar-lo a la resta de companys del mateix cicle fent ús de la llengua vehicular del centre escolar. La manera de treballar serà en equip a l’hora de donar i entendre les consignes de l’activitat, i de manera individual per preparar el discurs.

Les principals característiques que trobem són:
·        Cognitives: l’alumne durà un aprenentatge significatiu que farà de lligam entre els seus coneixements previs relacionant-los amb els nous adquirits. A més, amb l’ajut rebut tant per la mestra com per la resta de companys, entra en joc la ZPD de Vigotsky.
·        Emocionals: aprenentatge cooperatiu, en el qual es desenvolupen les competències d’aprendre a aprendre i d’ autonomia i iniciativa personal.
·        Actitudinals: la metodologia es basa en diferents centres d’interès, projectes col·laboratius interdisciplinars on s’aplicarà la teoria de les Intel·ligències Múltiples de H. Gardner. És molt important tenir en compte les IM a l’hora de treballar perquè si coneixem els punts forts i els punts febles dels nostres alumnes sabrem com apropar la informació. Percebre a l’ésser humà amb una accentuada amplitud lingüística, lògico-matemàtica, sonora, cinestèsica, creativa, naturalista, i principalment, emocional.

                 
OBJECTIUS
CONTINGUTS
COMPETÈNCIES BÀSIQUES
Introduir a l’alumnat nouvingut
Donar a conèixer país/cultura
Adquirir vocabulari nou
Treballar tècniques d’expressió oral
Emprar TIC
Adquirir confiança en sí mateix
Vocabulari llengua vehicular del centre
Expressió oral
Llenguatge corporal
TiC: creació power point

Coneixement i interacció amb món físic
Social i ciutadana
Autonomia i iniciativa personal
Aprendre a aprendre
Tractament informació i comp. digital

10-12 sessions d’un hora. Tot i que el projecte es pot desenvolupar amb una temporalització de 8 sessions, li dotarem de certa flexibilitat per tal d’ajustar-nos al ritme dels nostres alumnes, per tant, destinem un màxim de 12 sessions d’una hora. En la següent taula, es mostren en diferent color les sessions que poden ser prescindibles o successibles a ser modificades.
Sessió 1
Explicació del projecte, debat sobre dubtes i aportacions de idees i agrupacions per parelles.
Sessió 2
Recerca d’informació, pressa de decisions, transformació i reelaboració d’informació i d’imatges trobades per tal de donar sentit i forma al projecte.
Emprar les TIC per cercar, acotar, planificar i reestructurar la informació. Ús del power point com a mitjà de transmissió i presentació de la informació. Ús de buscadors d’internet com google, ús de wikipedia, ús de traductors oficials, diccionaris en xarxa, youtube, google earth i google maps, etc.
Sessió 3
Sessió 4
Sessió 5
Sessió 6
Preparar en un full el discurs de presentació del país/cultura.
Preparació i elaboració del discurs/presentació en format power point.
Sessió 7
Sessió 8
Assaig de la presentació oral, treballant tècniques d’expressió oral, llenguatge corporal i habilitats socials.
Sessió 9
Sessió 10
Crear un blog i penjar tots els projectes realitzats.
Sessió 11
Sessió 12
Presentació definitiva del projecte a la resta de companys de cicle.


Roger Schank es basa en la teoria de canvi del sistema educatiu i ho fa relacionat allò què ensenyem i com ho ensenyem. El projecte està basat en el constructivisme, on cada alumne construeix el seu propi aprenentatge mitjançant una metodologia activa que afavoreix una constància, un esforç personal, una autoreflexió, el gust per aprendre i per treballar tant de manera autònoma com en grup de manera cooperativa i col·laborativa. Per tant, podem dir que el nostre projecte es basa en un aprenentatge significatiu a través de les TIC tal i com defensa  i proposa Jonassen: actiu, constructiu, intencional, col·laboratiu, comunicatiu, contextualitzat i reflexiu. A més a més, com que el nostre projecte es centra en diferents centres d’interès, el podem catalogar també com a interdisciplinar, basant-se en la teoria de les Intel·ligències Múltiples de Gardner. 

L’avaluació serà sumativa, fent  ús d’una avaluació inicial, durant el procés i al final de la presentació del projecte. Els alumnes poden fer aquest tipus d’activitat sense dificultats, ja que comptaran amb l’ajut/suport de la mestra de l’aula d’acollida. Es tindrà en compte els interessos dels alumnes.

El projecte es durà a terme dos cops a l’any. El primer, coincidint temporalment amb la festa de Nadal de l’escola i presentar així als alumnes que hagin vingut durant el trimestre. La segona vegada, coincidint temporalment amb la festa de fi de curs i poder presentar als alumnes que s’han incorporat al centre escolar durant el segon i tercer trimestre. A més, el projecte s’ha de presentar a temps de poder ser avaluat tant en el primer trimestre com en l’últim, és a dir, abans de tancar el període d’enregistrament de les notes dins del programa d’avaluació del centre.

MOSTRA DOCUMENTAL


DESCRIPCIÓ DEL PROCÈS

Dins de l’aula d’acollida, es evident la reticència que mostren els alumnes per parlar català. Per tant, s’ha ideat aquest projecte. D’una banda, els alumnes faran ús del català com a llengua vehicular, i d’altra banda, els servirà com a procés d’integració entre la resta de la comunitat escolar. Es comença a preparar el projecte, amb la introducció de la idea general que es vol aconseguir i amb la introducció del vocabulari bàsic i pertinent per tal de poder desenvolupar la tasca amb èxit.
Es va realitzar una sessió prèvia, de caràcter informal,i o els alumnes, de manera oral fent ús del castellà i sempre que podien el català, van explicar coses relacionades amb el seu país i la seva cultura, com a ara: l’idioma, la situació geogràfica, el menjar, el tipus de famílies, com són les cases, els principals costums, els balls, la moneda, el clima, etc. D’aquesta manera, de manera inconscient i de manera grupal, es va fer una pluja d’idees de temes que podien ser tractats i elaborats amb aquest projecte. Se’ls va explicar que per tal de donar a conèixer les seves arrels a la resta de comunitat escolar, formarien part d’un projecte en el que ells farien de guia/mestres de la resta d’alumnes i prepararien una exposició oral, amb l’ajut de mestres i companys, sobre el seu país de provinença.
La sessió 1, es va destinar a explicar la globalitat del projecte. Van poder expressar els seus temors/dubtes/inquietuds i van poder aportar idees noves. Es van distribuir els alumnes, respectant les seves preferències  tot intentant que dins dels grups de treball hagués alumnes amb més aptituds i d’altres amb més necessitats, per tal de fomentar grups de treball heterogenis. De manera oral, intentant fer ús del català, els alumnes intenten explicar quin serà el format del seu projecte i el van anar anotant en un full en blanc: títol, acord d’un total de 10 diapositives de power point, la senyera del país, el continent la capital i els països amb que limita, la població total, els diferents grups d’ètnies que poden existir, l’idioma i la moneda, els plats i balls típics, flora fauna i clima predominants, i algun aspecte significatiu que vulguin remarcar.
Les sessions 2, 3, 4 i 5 es van destinar per cercar informació, emmagatzemar-la i reorganitzar-la en funció al discurs que es pretén assolir. Per cercar la informació es van fer servir cercadors d’internet com google, wikipedia, diccionaris i traductors en català, youtube, així com, fotografies personals que van aportar per tal de documentar gràficament el projecte i fer-lo més personal. Cada sessió havien de fer i reorganitzar la informació d’un mínim de 2 o 3 diapositives per tal que els donés temps d’enllestir-lo amb les sessions planificades. Tota la informació trobada i modificada, es guardava en el servidor de l’escola, tot i que i va haver nens que per aportar informació personal tipus fotografies/músiques del seu país, van fer servir memòries externes o ús del correu personal. En acabar cada sessió, els alumnes entre sí supervisaven la feina feta dels seus companys, fins i tot els aportaven idees o s’oferien a prestar el seu ajut en cas que algun company ho necessités.
Les sessions 6 i 7, es van destinar a la part més feixuga del projecte, preparar en un full el discurs escrit de presentació del país/cultura i la preparació i elaboració del discurs/presentació en format power point. Va ser la part que més els va  costar, però com que ja estaven implicats i immersos dins del projecte li van posar moltes ganes i van treballar de valent amb una actitud molt positiva. També van ser les dues sessions on els mestres vam haver de recolzar-los més per tal de guiar el seu aprenentatge.
Amb les sessions 8 i 9 es va procedir a fer l’assaig de la presentació oral, i es va treballar tècniques d’expressió oral, llenguatge corporal i habilitats socials. Es va demanar a l’alumnat que s’aprenguessin de memòria a casa seva el discurs de la seva exposició. Per tal de treballar la posada en escena es va començar la sessió amb uns embarbussaments, d’aquesta manera els alumnes van anar perdent la por i deixant enrere la vergonya que els produeix parlar en públic i a més emprant el català. Es van fer ús de miralls, on els alumnes es situaven davant i podien veure i autoanalitzar la seva postura corporal, i per tant, poder anar corregint-la. A mesura que ho anaven assetjant, es feia evident com anàvem perdent les seves pors i temors i com cada cop agafaven més confiança en sí mateixos i es mostraven molt més naturals i relaxats.
Amb les sessions 10 i 11, es va acabar de perfilar les exposicions orals, i per tal de compartir el projecte amb tota la comunitat escolar, es van penjar al blog de l’escola cadascun dels projectes realitzats.
La sessió 12 va ser la definitiva, on els alumnes de cicle mitjà i superior van assistir a la exposició oral dels seus companys de l’aula d’acollida, aquests, tot i estar visiblement neguitosos, van realitzar la seva tasca amb èxit, ja que el power point és una eina que els va ser de gran utilitat a l’hora de seguir cada part del seu discurs  sense deixar-se oblidat res pel camí. Tots van aprendre i tots van guanyar, uns autoconfiança i perdre la por per emprar una llengua que no és la seva materna, d’altres van poder ampliar el  seu coneixement descobrint diferents cultures i entenent més al seus companys nouvinguts. En acabar, van poder preguntar coses als seus companys, aquests com no les tenien preparades les respostes, van contestar fent ús del castellà. El projecte va finalitzar amb èxit, i els alumnes nouvinguts van ser el centre i els protagonistes cosa que va afavorir en el seu autoconcepte per tal de minimitzar les diferències entre els iguals.

AVALUACIONS

S’ha seguit una metodologia diversificada i adaptada a les necessitats de cadascun dels alumnes nouvinguts, per tant, l’avaluació ens ajuda a conèixer i comprovar si s’han assolit els objectius previstos en dissenyar el projecte i si s’ha arribat a consolidar un aprenentatge significatiu, on l’alumnat construeix un nou coneixement a partir de les seves pròpies experiències i del seu coneixement previ. Per tal d’aconseguir aquest aprenentatge significatiu, Ausubel ens diu que el subjecte ha d’establir connexions entre els coneixements previs, el nou coneixement i el context on es desenvolupa aquest aprenentatge donat pas d’una assimilació de coneixements a una acomodació de la nova informació. Per tant, l’avaluació d’aquest projecte és una avaluació sumativa i contínua de tot ell: avaluació inicial de cada alumne, avaluació durant el procés de recerca i preparació de la exposició i una avaluació final de la posada en escena de l’exposició oral. L’instrument d’avaluació principal ha estat l’observació directa avaluant la participació i l’interès de cada alumne, la implicació mostrada, el grau de motivació, l’aptitud, la capacitat de treball en equip, la capacitat d’oferir i acceptar ajut, el resultat dels treballs finals, la presentació i l’exposició oral, el maneig i desenvolupament amb les TIC, les habilitats socials i el llenguatge corporal, la capacitat d’autocorrecció, etc. si avaluem les competències bàsiques d’aquest projecte obtenim:
  • Comp. Comunicativa i lingüística: expressió escrita i expressió oral en llengua catalana. Ús i incorporació de nou vocabulari i expressions. Ús d’oracions senzilles. La valoració general ha estat positiva.
  • Comp. Automia  i iniciativa personal: respecte per la pròpia feina i per la dels companys. Conjunt de valors, responsabilitat, implicació, creació, capacitat de triar amb criteri propi, etc. La valoració en general ha estat molt positiva.
  • Comp d’Aprendre a aprendre: mitjançant l’ús de les TIC. L’avaluació ha estat molt positiva.
  • Comp. Social i ciutadana: adquisició d’habilitats socials. L’avaluació ha estat positiva.
  • Tractament de la info. i comp. Digital: ús de les TIC. L’avaluació ha estat molt favorable.
En finalitzar el projecte, podem dir que els alumnes han augmentat el seu nivell d’autoconfiança i han perdut possibles pors i temors a l’hora d’expressar-se en català, per tant, es pot dir que ha hagut un canvi conceptual en les estructures cognitives de l’alumnat que afavorirà en futures situacions on l’alumnat hagi d’emprar el català com ha llengua vehicular.
A l’hora d’avaluar la globalitat d’aquest projecte, podem dir que es basa i que compleix la teoria del canvi, es a dir, identifica un problema i avalua les possibles necessitats amb uns recursos determinats, dissenya unes activitats, avalua els resultats d’aquestes activitats i dels possibles impactes que poden originar i es redissenyen les activitats en cas de necessitar canvis/millores.

CONCLUCIONS

He de dir que aquest projecte final, tot i que m’ha estat de gran utilitat per conèixer i tractar de primera mà amb la realitat dels alumnes nouvinguts, m’ha suposat una gran tasca, tant de preparació com d’implementació com de recopilació dels resultats obtinguts. En tota regla ha estat un projecte basat en la investigació-acció, orientat cap a la reflexió, l’anàlisi, la transformació i la millora de la tasca professional docent constructivista, Es pot dir també, que un altre factor clau d’aquest projecte, ha estat el mètode científic, ja que, ens ha permès realitzar unes hipòtesis sobre la problemàtica inicial detectada.
Aquesta assignatura, permet un canvi conceptual sobre els nostres coneixements previs i sobre els subjectes que ha participat en la posada en marxa del projecte. Les TIC han estat la base de tot el procés d’aprenentatge al llarg de tota l’assignatura, fent-la motivadora i a l’hora engrescadora.

KAS KITE

Cas_On vaig néixer jo?, aquí!
Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén
Els alumnes de l’aula d’acollida que són nouvinguts pertanyents al cicle mitjà i superior de primària elaboraran una presentació oral fent ús de les TIC, afavorint un aprenentatge significatiu i mitjançant la creació d’un power point i amb el que intentaran explicar fent ús del català les principals característiques dels seus països d’origen. El treball serà guiat i mediat pel mestre de l’aula d’acollida i la distribució del treball serà en petits grups hetereogenis per tal d’afavorir un aprenentatge col·laboratiu, tot i que la presentació cada alumne la farà de manera individual
Índex
Contingut
Observacions
Context General
Experiència en ensenyament
Cicle mitjà
Cicle superior

Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC
A  nivell d’usuari, ús a l’aula i com a principal recurs de suport de l’exposició oral.

Tipus d’escola
Escola de Primària, titularitat pública.
Destinat a ser treballat amb els alumnes nouvinguts de l’aula d’acollida.
Localització del centre
Barri de Barcelona amb un alt percentatge d’immigració.

Connexió
Internet, Wifi, alta velocitat

Localització dels recursos tecnològics
Aula d’acollida, 6 ordinadors de sobretaula.

Situació sòcio - econòmica dels alumnes
Classe social baixa, amb pocs recursos.
Famílies immigrants
Context de la història o cas
Nivell dels alumnes
Cicle mitjà i superior de primària

Àrea / unitat
Llengua catalana, ciutadania, coneixement del medi, integració alumnat nouvingut, atenció a la diversitat.
S’integra dins el contingut trimestral.
Fites en la història
Activitats planificades a la sessió o unitat
Activar coneixements previs dels alumnes mitjançant la participació i les aportacions al debat inicial.
Pluja d’idees per tal d’acotar els continguts a treballar.
Creació d’un text escrit per ser presentat de manera oral.
Treball d’habilitats orals i socials.
Creació d’un power point com a mitjà de suport de l’exposició oral. 
Identificació del problema i exposar-lo a l’alumnat nouvingut.
Arribar amb ells a un consens sobre la metodologia de trreball, els terminis de presentació, el tipus d’agrupament, etc.
Crear en petit grup el power point.
Exposar el projecte de manera individual davant d’un públic.

Nivell d’aprenentatge esperat
Mitjançant el català, adquirir nou vocabulari, expressions i crear frases senzilles.
Cercar, comprendre, prendre decisions i recopilar la informació necessària per elaborar el projecte.
Ajudar-se de les TIC com a mitjà de suport.
Treball en grup, respectar les creacions dels altres i col·laborar durant el procès.
Adquirir tècniques d’expressió oral i autoconfiança i motivació.

Tipus d’activitat
Integradora de l’alumnat nouvingut.

Activitats de la història o cas
Tecnologies utilitzades
Ordinador de sobre taula, pissarra digital, càmera fotos, connexió a internet, cercadors, youtube, power point, correus electrònics, blog de l’escola.

Raó per la qual la fa servir
Les TIC promouen un aprenentatge significatiu, a més permetent cercar informació, emmagatzemar-la, classificar-la, organitzar-la en forma de presentació ajudant a millorar l’exposició oral i la comunicació.

Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)
 Ús del llenguatge oral i escrit, verbal i gràfic per difondre coneixements i idees.

Dificultats trobades
Pot ser una mica just el temps perquè tots els alumnes puguin enllestir el projecte.
Previsió de sessions adicionals per tal de poder enllestir el projectes en els casos necessaris.
Ajuda / col·laboració emprada
Treball col·laboratiu entre iguals.

Rol del professor
Guia, media i orienta durant el procés.

Rol de l’estudiant
Subjecte actiu  i figura central del projecte, construeix el seu propi aprenentatge.
Millora de les habilitats comunicatives.
Resultats
Observacions
Activitats properes a l’alumne amb un aprenentatge que es pot aplicar en un futur en contextos similars.

Avaluació de l’aprenentatge
 Observació directa, participació al debat, globalitat del power point, treball en grup, autoavaluació i avaluació dels companys, etc.
Avaluació inicial, contínua i sumativa. 
Lliçó apresa pel professor
Dificultat dels alumnes fàcilment resoltes, tenir present els interessos i motivacións de l’alumne.


Entrevistador: M’agradaria demanar-te que compartissis una història sobre l’ús de la tecnologia a la classe en alguna sessió o unitat que trobis que ha estat un èxit.
Professor: Et parlaré sobre un projecte desenvolupat a l’aula d’acollida amb 6 alumnes nouvinguts, de cicle mitjà i superior, i on havien de realitzar una exposició oral amb un suport gràfic i tecnològic, power point, per tal d’explicar les principals característiques dels seus països d’origen, fent ús del català  i presentat davant d’un públic, la resta de companys de cicle. Aquest projecte neix amb la necessitat de que els alumnes immigrants facin servir la llengua catalana com a llengua vehicular, i per tant, puguin perdre la seva vergonya o temors. El projecte s’ha dissenyat com a projecte final de l’assignatura de noves tecnologies de la llicenciatura de psicopedagogia de la UOC, la qual estic acabant de cursar en l’actualitat.
Entrevistador: Si has fet servir Inspiration en un context particular en una ocasió determinada per a aconseguir un objectiu específic...
Professor:   La veritat, es que no he fet servir aquesta eina informàtica, el que si acostumo a integrar en la meva pràctica docent, és l’ús de mapes conceptuals, amb programes com el Cmap Tools.
Entrevistador: Molt bé, perfecte. I quina és la fita de la història?
Professor: Com a fita principal, el projecte tracta d’activar els coneixements previs dels alumnes mitjançant la participació i les aportacions d’un debat inicial. A continuació, es realitza una pluja d’idees per tal d’acotar els continguts a treballar. Els alumnes hauran d’elaborar la creació d’un text escrit per ser presentat de manera oral. Amb el projecte, s’intenta i es pretén millorar el  treball d’habilitats orals i socials dels alumnes. Finalment, es proposa la creació d’un power point com a mitjà de suport de l’exposició oral. 
Entrevistador: Està molt bé. I a l’hora de fer aquesta activitat potser té algun consell per a algun altre mestre que podria voler fer una cosa semblant amb Inspiration?
Professor: Que es formi i es prepari molt bé sobre la manipulació i l’ampli ventall d’oportunitats que ofereixen els softwares d’aquest tipus.
Entrevistador: El diccionari en línia...
Professor: Trobo que són un recurs molt útil, però no m’agrada fer-los servir amb els alumnes de primària, amb ells m’estimo més el diccionari convencional, ja que d’aquesta manera s’acostumen a cercar i trobar les paraules per sí mateixos, el diccionari en línia, el faria servir més amb alumnes de secundària cap a endavant.
Entrevistador: Està molt bé. Puc fer-te unes preguntes de manera que pugui col·locar alguns paràmetres sobre tot això? Quants anys fa que ensenyes?
Professor: Vaig acabar magisteri en el 2010, i des de les hores he treballat de mestra, tant a l’escola concertada com a la pública, a més de col·laborar durant la tarda en una acadèmia de repàs extraescolar.
Entrevistador: I el teu nivell de domini de les tecnologies. Diries que és molt alt...?
Professor: Bueno, a nivell d’usuari crec que em defenso prou bé, a més, el cursar estudis a distància i en línia com a la UOC, fan que el domini tecnològic sigui present i es vegi millorat.
Entrevistador: Segurament la fas servir sovint a casa i a classe?
Professor: Sí, no hi ha un dia que tant a nivell particular com a nivell professional no integri l’ús de les TIC.

Entrevistador: I com va ser que vas començar a fer servir la tecnologia a la classe?
Professor: Principalment, amb la introducció de les pissarres digitals.

Entrevistador: Estem a una zona residencial als afores d’una gran ciutat?
Professor: No, l’escola està situada a un barri amb un alt percentatge d’immigració de la ciutat de Barcelona
Entrevistador: Teniu connexió a Internet amb una connexió d’alta velocitat?
Professor: Sí.
Entrevistador: I els recursos tecnològics es troben a la majoria d’aules, a tota l’escola, als laboratoris o aules d’informàtica, a la biblioteca?
Professor: Totes les aules, disposen com a mínim d’un ordinador de sobre taula, un canó projector, una pissarra digital i connexió a internet i Wifi.
Entrevistador: Com definiria el nivell sòcio – econòmic dels estudiants del centre?.
Professor: El nivell es mitjà baix. Tot i que les famílies dels immigrants tenen escassos recursos, i molts d’ells opten a beques escolars.


Cas Personal_Aprenentatge Significatiu
Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén
Aquesta assignatura, amb una visió constructivista,  ens ha ofert les bases teòriques per poder fer una aproximació al fenomen que s’ha produït amb l’aplicació de les TIC en l’àmbit educatiu. Em adquirit  coneixements, destreses i competències per poder elaborar projectes basats en la investigació-acció en possibles contextos i situacions d’intervencions psicopedagògiques, mediats per l’ús de les TIC.
Índex
Contingut
Observacions
Context General
Experiència en ensenyament
Mestra de primària, estudiant de psicopedagogia de la UOC.

Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC
Nivell usuari.

Tipus d’escola
Universitat Oberta de Catalunya, UOC.
 Ensenyament a distància
Localització del centre
Diferents seus a nivell nacional i a través d’internet.


Connexió
Internet, Wifi.

Localització dels recursos tecnològics
Domicili,  lloc de treball i a qualsevol indret amb cobertura 3G o Wifi.

Situació sòcio - econòmica dels alumnes
Mitjana

Context de la història o cas
Nivell dels alumnes
Estudiant de 2n cicle de psicopedagogia.
Resten els dos pràcticums per acabar la llicenciatura.
Àrea / unitat
Assignatura NTICEDU, Noves Tecnologies de la Informació i de la Comunicació en Educació.

Fites en la història
Activitats planificades a la sessió o unitat
Avaluació inicial, creació d’un blog personal, ús del campus virtual, debat CTS, creació de mapes conceptuals, elaboració d’informes, actualitzaació del blog, projecte final (fitxa del projecte, mapa conceptual, mostra documental, memòria final), autoavaluacions, ús estructura Kite per presentar el treball final.


Nivell d’aprenentatge esperat
Coneixement del fonaments teòrics vers la Tecnologia i el CTS, importància dels factors socioculturals i comunicatius mediats per l’aprenentatge, model Toulmin per argumentar, ús de blog, ús del Cmap Tools, disseny i planificació d’activitats, funcionalitat de les TIC en l’àmbit educatiu, anàlisi autoavaluació i valoració del propi aprenentatge, canvi conceptual.
Les activitats s’han realitzat de manera individual, però propiciant un aprenentatge constructiu i col·laboratiu, ja que em tingut l’oportunitat de compartir la feina i el nostre aprenentatge amb la resta de companys d’aula.
Tipus d’activitat
Avaluació inicial, blog com a recurs recopilatori de la feina realitzada, mapa conceptual dels coneixements previs, autoavaluacions, participació en el campus virtual i en debat al bàndol tecnodeterminista de l’assignatura, aprenentatge significatiu, disseny i elaboració  d’un projecte final, ús de l’estructura KITE, ús de rúbriques com autocorrecció.

Activitats de la història o cas
Tecnologies utilitzades
Aula virtual, campus virtual, espai blog de google, word, excel, power point, base dades KITE.

Raó per la qual la fa servir
Per desenvolupar activitats d’ensenyament i aprenentatge des d’una visió constructivista.

Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)
Processar, analitzar i comparar informacions. Continguts argumentats segon el model Toulmin. Conceptes representats amb el Cmap Tools. Aprenentatge significatiu i aplicació del nou coneixement. Interacció comunicativa entre els alumnes de l’assignatura. Canvi conceptual.

Dificultats trobades
Distribució del temps per realitzar totes les activitats requerides amb l’assignatura i per acomplir les dates d’entrega màxima.

Ajuda / col·laboració emprada
Amb el fòrum de l’assignatura, amb el correu personal del consultor, el taulell del consultor, el pla docent, l’enunciat de les PACS i els mòduls del temari.

Rol del professor
Actiu, mediador i guia durant tot el procés. Dinamitzador.  Ha resolt els dubtes i inquietuds tant del gruo sencer, com a nivell individual.

Rol de l’estudiant
Paper actiu, centre del procés. Autavaluatiu i amb capacitat de corregir i millorar. Reflexiona sobre l’aprenentatge assolit.

Resultats
Observacions
L’assignatura permet compartir les feines realitzades, promou l’aprenentatge col·laboratiu, fa reflexionar i apreciar l’aprenentatge i el canvi conceptual. Requereix un alt nivell d’implicació i destinar-li molt de temps.

Avaluació de l’aprenentatge
 Avaluació contínua, autoavaluació i coavaluació.

Lliçó apresa pel professor
El consultor acompanya i defensa una metodologia participativa, col·laboradora i interactiva. Parteix dels coneixements previs dels alumnes.


AUTOAVALUACIONS

Amb l’elaboració de la PAC 4, s’ha volgut inculcar a l’alumnat un model de treball que s’hauria de tenir present a qualsevol tasca i educativa i dut a terme per cadascun dels professionals que formen part i pertanyen al món educatiu. El fet de plantejar un treball previ d’anàlisi i reflexió, facilita l’èxit de la pràctica incloent-hi els factors participen, com ara: alumnat, diferències personals, estils d’aprenentatge, recursos, disseny i l’elaboració d’activitats, implementació de metodologies de treball, desenvolupament etc. L’objectiu principal cercat amb aquesta pràctica és el de produir un canvi de model conceptual entre l’alumnat per tal de construir un nou coneixement i desenvolupar unes habilitats i unes actituds molt més positives per mitjà d’un aprenentatge significatiu. Amb el disseny del projecte fina, el meu rol ha estat el de conduir a l’alumnat nouvingut i guiar-lo per tal d’afavorir la competència d’aprendre a aprendre, sent les TIC l’eina base per tal de desenvolupar aquest projecte amb una finalitat d’aprenentatge significatiu. S’ha intentat dissenyar l’activitat amb una certa coherència, justificada i argumentada en un context que atén a les necessitats de l’alumnat nouvingut. Pel que fa a l’avaluació del procés d’aprenentatge dels alumnes es basa principalment en l’observació directa, en la qualitat de les produccions, en la exposició oral, etc. S’ha emprat el Cmap Tools per la construcció d’un mapa conceptual que engloba el gruix del projecte final. Amb el mapa conceptual es pot contextualitzar la situació educativa en totes les dimensions. Com a nota autoavaluativa d’aquesta PAC4, trobo que he fet un gran esforç, he seguit totes les pautes demanades i requerides en l’enunciat de la PAC i he invertit una gran quantitat de temps per fer aquest projecte el més acurat possible, per tant, crec que la nota final d’aquesta PAC4 hauria de ser una B.
Pel que fa a una autoavaluació del seguiment de l’avaluació continuada d’aquesta assignatura he de dir que he intentat realitzar i aprofitar-me d’un aprenentatge significatiu emprant una estratègia argumentativa a partir del model Toulmin. Tot allò m’ha suposat un canvi conceptual actitudinal en relació a la meva pràctica professional. L’assignatura m’ha dotat dels instruments conceptuals i procedimentals necessaris per tal de  millorar la meva praxis.
A l’hora de revisar les qüestions de desenvolupament breu del qüestionari inicial sobre la relació CTSE, aprecio també un canvi qualitatiu del meu model conceptual.
A la PAC1, vam participar en un debat virtual i ens vam posicionar defensant un bàndol, ja adjudicat, i presentant els corresponents arguments a favor i en contra de les opinions de la resta de companys. Amb aquest, vam haver de revisar els propis coneixements i fer ús del model argumentatiu per tal d’elaborar les nostres aportacions promovent un pensament crític, constructiu i respectuós a la resta d’aportacions.
Amb la PAC 2  i en llegir les diferents lectures ofertes i d’haver participar activament al debat vaig ser capaç d’integrar la informació necessària i generar un mapa conceptual força complet  en relació a les  principals postures històriques i actuals de la CTS. Realment, va ser una activitat molt complexa i a l’hora profitosa, ja que la principal dificultat era la de poder plasmar en un mateix mapa conceptual tots els coneixements adquirits fins al moment amb l’assignatura. L’aspecte positiu del seu desenvolupament és que l’elaboració del mapa m’ha suposat la revisió de models mentals erronis i imprecisos sobre la conceptualització de la TE i les TIC, propiciant una reorganització de les noves estructures de coneixement (Dole i Sinatra, 1998) i produint un canvi intencional.
Finalment, la realització de la PAC3 ens ajuda a valorar la importància del procés de disseny i planificació de les situacions educatives amb la  necessitat de contextualitzar aquestes activitats tenint en compte el coneixement previ dels nostres alumnes. Aquesta metodologia es relaciona amb la investigació-acció, on el els mateixos agents estan implicats tant en el procés de la investigació com en el seu disseny.
Com a autoavaluació de l’assignatura global trobo molt just adjudicar-me una B.

BIBLIOGRAFIA-WEBGRAFIA

Cabero, J. (2003) Noves tecnologies d’informació i comunicació a l’educació. Barcelona. Fundació per la Universitat Oberta de Catalunya.
Jonassen, D. (2003) Noves tecnologies d’informació i comunicació: mòdul 2. Les TIC i la construcció de coneixement. Barcelona. Fundació per la Universitat Oberta de Catalunya.
Domènech, M. i Tirado, F. (2002) Ciència, tecnologia, i societat: nous interrogants per la psicologia. Barcelona. Fundació per la Universitat Oberta de Catalunya.


Programa Cmap Tools.