jueves, 15 de octubre de 2015

Supòsits teòrics del tema del projecte

Supòsits teòrics del tema del projecte
  
La proposta es centra en la dislèxia, una dificultat inesperada per adquirir la lectura i que presenten alguns infants amb intel·ligència, motivació i escolarització adequada, i com aquesta dificultat d’aprenentatge influeix en les principals àrees instrumentals, concretament en l’aprenentatge de les llengües (lectura i escriptura) i també en l’àrea de les matemàtiques. S’identificaran els possibles alumnes de primària, que en el nostre cas ja són dos, i que durant aquest curs escolar presenten indicis de patir una possible dislèxia, assegurant-nos mitjançant diferents tests i proves i derivant-los als agents externs pertinents en busca d’uns dictàmens oficials. A més, donarem consells i indicacions adequats per l’alumne, pels mestres i pares. Ajudarem a pal·liar les possibles necessitats/mancances amb un seguit d’activitats basades en els seus PI o en els seus Plans de Seguiments, centrades en una metodologia activa que permeti reduir els efectes negatius de provoca la dislèxia en els alumnes esmentats i que facilitin el seu procés d’EA de la llengua catalana (tant a nivell de vocabulari com de gramàtica i ortografia). Tot això, respectant sempre el ritme particular de cada alumne per tal que tota actuació es faci de la manera més individualitzada/ajustada possible.

La fonamentació teòrica tindrà en compte l’enfocament constructivista i sistèmic que porta a entendre la relació terapèutica com una col·laboració entre experts i entre els agents que formen part del procés d’EA. Dins d’un marc teòric constructivista d’activitats d'ensenyament/aprenentatge on l'alumne construeix, modifica, enriqueix i diversifica els seus esquemes, és a dir, participa activament de la construcció dels seus aprenentatges i en la mesura del possible, aconsellar una possible reeducació externa d’aquests. Crearem les condicions adequades per tal que es produeixi aquesta dinàmica de manera interna orientant-la en la direcció que indiquen les intencions educatives.

Ens centrarem en un model col·laboratiu, des d’una perspectiva sistèmica i comunitària que considera a l’individu com un ésser social, que creix i es construeix per mitjà de les interaccions i vincles que estableix amb el seu entorn i amb els agents amb qui es relaciona, per tant, la intervenció intentarem que actuï de manera compensadora i que estigui integrada sobre els contextos i els agents que incideixen en l’alumne. Aquesta intervenció ha de ser global (analitzarem les demandes i els problemes als quals s’ha de donar la resposta); plurisdisciplinària (la majoria de les situacions socials i educatives són tan riques i complexes que necessiten d’una aportació de cada professional que forma part del procés); compartit (la creació d’un treball en equip/xarxa que requereix preveure els grups cooperatius en els quals la funció específica i individual de cada professional es realitzen de manera compartida).


Els àmbits d’intervenció seran per aconseguir una millora de la lectoescriptura realitzant les adaptacions necessàries i una proposta de reeducació externa per tal de desenvolupar estratègies compensatòries que permetin avançar en els aprenentatges acadèmics amb adaptacions metodològiques emmarcades dins del PI de cada alumne.


Proposta i raons de la seva tria, interès i prospectiva.

Raons de la seva tria, interès i prospectiva
 
Trobo que la lectoescriptura és de vital importància per tal de poder assolir uns mínims, construint els seus sabers amb una interacció amb el seu entorn més proper, és a dir, ser capaç de llegir, comprendre i escriure i actuar així dins de la societat que ens envolta. Donant classes, darrerament tinc la sensació de que hi ha cada vegada més alumnes que presenten certes dificultats i problemes a l’hora de llegir i escriure. 
 

És per això, que vull estar preparada per poder identificar de seguida aquestes necessitats i saber com actuar de la millor manera per cada cas en especial sense haver de demanar ajut a d’altres especialistes. Segons estudis publicats, es pressuposa que el 10-15% de la població (escolar/adulta) pateix dislèxia i en molts d’aquests casos la possible detecció s’ha fet tard. Per tant, trobo que el fet de detectar els possibles casos dels meus alumnes el més aviat possible servirà per minimitzar futurs fracassos escolars.



Sí sí sí…el Pràcticum II ja és aquí!_El context_tipus d’institució


El context_tipus d’institució



El Petit Príncep Psicopedagog!!!

Hola a tots!
Per iniciar el blog i a mode de missatge de prova, us vull situar una mica d’on és i de com és el centre escolar on realitzo les meves pràctiques de la llicenciatura de psicopedagogia.
Estic al col·legi Sant Josep, un centre concertat de Sant Boi de Llobregat, municipi que supera els 80.000 habitants. És una Institució educativa de doble línia fundada al 1968 al servei de la societat, és oberta, arrelada, lliure i  educa sense discriminacions de raça, sexe, religió o convenciments polítics. Disposa de tres edificis d’ús exclusivament docent, en els quals imparteix els nivells educatius d’Educació Infantil, Educació Primària , Educació secundària obligatòria (ESO) i Batxillerat (BTX). El centre escola té el  Número  de  codi  08025551  en  el  registre  del  Departament  d’Educació  de  la Generalitat, gaudeix de la personalitat jurídica que li atorguen les lleis i s’acull  al  règim  de  concerts  educatius  establert  per  la  LODE  en  els  nivells obligatoris i en l’educació infantil.
Els alumnes del centre procedeixen majoritàriament de l’entorn proper al barri tot i que el servei de transport escolar del col·legi apropa alguns alumnes procedents d’altres barris i d’altres localitats de la comarca. Culturalment, es pot situar les famílies dels alumnes en un nivell  cultural mitjà. La professió de les famílies varia entre els empresaris autònoms i professionals liberals fins a obrers qualificats, tenen un nivell socioeconòmic mitjà. Aquest curs 2015/2016 el centre compta amb un total  de 786 alumnat distribuït entre les diferents etapes: 148 a infantil, 316 a primària, 253 a ESO i 69 a Batx. Els òrgans de govern unipersonal són: director, subdirector, secretari, cap d’estudis, coordinadora pedagògica, coordinadors de cicle, coordinador LIC i cap departament orientació.

Iniciant el meu Pràcticum II

Iniciant el meu Pràcticum II

Hola!

Aquest 1r. semestre del curs 2015/2016 inicío el meu Pràcticum II. És per això, que tornaré a fer servir aquest blog, creat per l'assignatura NTICIDE, per tal de poder registrar el meu diari de pràctiques. Aquest blog no el vaig poder emprar pel PRCI, ja que, el consultor va voler fer ús del Multibllog existent a l'aula.

Espero poder aplicar part dels coneixements que he anat adquirint al llarg dels meus estudis....i així després de tot aquest llarg camí poder cridar en als quatre vents en passar el Nadal...."Ja sóc llicenciada en Psicopedagogia".