jueves, 6 de noviembre de 2014

PAC3_5_Mapa Conceptual Final


PAC3_4

Autoavaluació PAC3

Autoavaluació PAC3
¿Has enviat un document ben estructurat com a informe: portada amb foto, índex automàtic, introducció, mapa, conclusions ben argumentades, webliografia…?
 L’informe està ben estructurat I contempla tots els ítems i fa una revisió dels coneixements previs que ens serveix per argumentar les conclusions i l’existència del canvi conceptual.
¿El mapa és clar, integrat, llegible, útil? Has fet servir amb intenció el color, les formes, les imatges icòniques o simbòliques, gruixos, tipografies, fletxes diverses tenint en compte el sentit únic o doble i altres recursos (ombres, 3D, lligams…) per facilitar la lectura?
Crec que sí, és un mapa llegible en els seus aspectes formals i que es pot entendre de manera senzilla visualment, ja que els conceptes que pertanyen a un mateix tema estan acolorits com el concepte principal. A més hi ha un ús intencional de formes, estil tipogràfic, etc.
Sobre els conceptes representats. ¿Hi són els més importants? Els IMPRESCINDIBLES són: corrent CTS i les seves conseqüències, CCEE (la TE entre les ciències de l'educació), Tecnologia en/de Educació, Fonamentació TE, Evolució TE, Constructivisme, aprenentatge i TIC i les seves conseqüències, context, cultura.
Crec que al mapa conceptual es representen els conceptes destacats com a imprescindibles.
Representes les relacions entre conceptes?
En la mesura del possible, crec que sí.
El mapa síntesi, priorització i s'estructura segons i s'adequa a l'enfocament de l'assignatura. Dones prou importància al corrent CTS i les seves conseqüències, prioritzes el constructivisme i aprenentatge significatiu, es veu la TE com a procés i no només com a producte, es destaca la importància de la SIC...
Sí, ja que, s’adequa a l’enfocament de l’assignatura.
Facilites l'anàlisi i comparació dels dos models mentals inherents als dos moments d el teu aprenentatge personal. ¿Has fet servir algun aspecte d'avaluació dels exposats al material en web per als mapes conceptuals, "Cas 3, Classe de literatura britànica"? Quins?
No, ja que al ser molt pobre el meu mapa conceptual inicial, he decidit no fer-lo servir al mapa definitiu.
Has comprès i fet servir els conceptes més importants vinculats al canvi conceptual? Ampliació o increment de conceptes (revisió), reestructuració o reorganització de conceptes (veritable canvi conceptual), complexificació, hipòtesis, arguments, canvis d'actitud, compromís conceptual previ davant l’experiència prèvia, compromís cognitiu amb l'aprenentatge, compromís metacognitiu, utilització de TIC, confrontació de models, activitats d’aplicació, contextualització, construcció, descobriment?
Trobo que la reflexió ha estat intencional i compromesa amb el canvi conceptual permetent-me fer servir els conceptes vinculats al canvi conceptual sent l’objecte d’anàlisi i reflexió al llarg de l’informe.
La teva comunicació/participació voluntària a l'aula: facilites el seguiment del fòrum (tema, carpetes, fil, claredat en la comunicació, ajudes als altres, aportació de recursos, ajuda al coneixement)?
Trobo que la meva iniciativa personal i el meu interès per l’assignatura són alts, tot i que hi ha companys i companyes molt més competents que jo en aquest sentit i que aporten informacions i ajudes més afavorides.
Sobre el bloc: l'has enllaçat bé, t'està ajudant a reflectir el teu aprenentatge de manera eficaç? Has revisat les teves afirmacions a l'avaluació inicial, per ex. respostes breu, preguntes trampa?
Sí,  l’elaboració del bloc l’he fet de manera i m’ha semblant un bon recurs com a mètode per reunir les activitats dutes amb l’assignatura.

PAC3_3

Experiència personal canvi conceptual         

En acabar d’estudiar el mòdul i després de la participació al debat i de realitzar aquesta PAC3, he notat un canvi conceptual pel que fa a la relació que existeix entre Ciència, Tecnologia, Societat i Educació, de manera que he pogut assimilar conceptes desconeguts per mi com: el teixit sense costures o la perspectiva interactiva. Aquest fet, ha provocat que a l’hora de desenvolupar el mapa conceptual final hagi pogut establir relacions i connexions que no vaig saber fer a l’inici. Per tant, l’ampliació i modificació de coneixements m’ha ajudat a entendre la complexa relació entre els elements estudiats, i he pogut superar mites instaurats en la meva persona, com ara la idea d’una “tecnologia poderosa i autònoma” que podia resoldre “tots els problemes”. Per tant, crec que el canvi realitzat compleix totes les qualitats que han de ser presents en un aprenentatge significatiu tal i com ens diu Jonassen al seu text: TIC i aprenentatge significatiu: una perspectiva constructivista. El canvi conceptual s’ha dut a terme des d’una vessant constructivista sent jo mateixa la part activa de l’aprenentatge significatiu. Amb l’assignatura, he passat de tenir escassos coneixements, fins i tot alguns amb prejudicis, a sentir la necessitat d’avançar i ampliant el coneixement realitzant un canvi d’actitud com a mestra i com futura psicopedagoga en la utilització de la TE.

 

PAC3_2

El canvi conceptual suposa un procés evolutiu d’ampliació i transformació gradual dels estats de coneixement. Mirant el meu mapa conceptual fet a l’inici de l’assignatura, veiem que conté un nombre molt pobre de conceptes partint del centre on es col·locava la matèria objecte d’estudi. Gràcies a l’estudi de la perspectiva CTS he pogut elaborar una nova estructura que inclou tota la informació afegida provocant un canvi del disseny del mapa conceptual. D’aquesta manera, veig que el canvi conceptual representa un desenvolupament i un enriquiment personal com a evolució conceptual entre els coneixements inicials i el resultat final produït. El canvi conceptual requereix de la confrontació de models que representin diferents sistemes conceptuals. Tot això ha estat possible gràcies al compromís conceptual adquirit de manera individual i alhora com a resultat d’un treball grupal que ha donat a un canvi conceptual mitjançant un aprenentatge col·laboratiu fent ús d’eines tecnològiques com a elements mediadors.

Així, pel que fa a la participació en els debat CTS el considero de gran utilitat per poder establir una metodologia d’argumentació ajudant-me en el meu propi aprenentatge, ja que, obliga a fer una reinterpretació de les aportacions dels compnys i posar-les en relació amb els nostres coneixements previs i com a conseqüència un canvi en la representació de la realitat.


L’eina Cmap Tools per a l’elaboració dels mapes conceptuals, ha estat el veritable recurs per poder sintetitzar i plasmar tota la informació rebuda. La necessitat d’elaborar un mapa conceptual que integri tots els conceptes adquirits suposa un repte cognitiu de construcció d’un model explicatiu capaç de representar els diferents conceptes tant dels companys com els nostres propis. El treball personal realitzat fent ús de mapes conceptuals i de participar en el debat en línia reforça l’argument de que les TIC, si es fan servir de manera productiva i amb criteri, ens ajuden a assolir un aprenentatge significatiu.

PAC3_1

Representació gràfica / aprenentatge significatiu

En acabar la lectura i amb la meva participació en les diferents carpetes i fils del debat he pogut fer un mapa conceptual que recull, o que almenys ho intenta, conceptes i idees proposades en la bibliografia de l’assignatura mitjançant un aprenentatge significatiu, és a dir, reorganitzant els meus coneixements previs vers la tecnologia en el nostra societat. L’aprenentatge significatiu suposa una incorporació dels coneixements nous d’una forma substantiva en l’estructura cognitiva en relacionar-lo amb els anteriorment adquirits. Si atenem la idea d’Ausubel, “de tots els factors que influeixen en l’aprenentatge, el més important consisteix a el que l’alumne ja sap”. Així doncs, a partir de les meves idees prèvies exposades a l’avaluació inicial he aconseguit relacionar-los amb els nous coneixements a la meva estructura cognitiva.
La realització del nou mapa i el canvi conceptual que s’ha donat  ha suposat una activitat complicada de fer però a l’hora beneficiosa. La dificultat de plasmar dins d’un mapa conceptual tots els coneixements adquirits amb l’assignatura i de fer-se amb el maneig del CmapTools, ha suposat dedicar-li molt de temps, tot i que m’ha semblat una eina molt interessant per emprar-la i tenir-la presents dins de la tasca docent. Els mapes de conceptuals van ser ideats per J.D.Novak i afavoreixen l'aprenentatge significatiu, ja que, gràficament es pot representar la relació que s'estableix entre diversos conceptes. A més, permeten ordenar conceptes previs, comprendre el significat de nous, classificar-los i jerarquitzar-los. L’ús actual de les TIC ha impulsat aquest aprenentatge significatiu i constructivista (Jonassen, Peck y Wilson, 1999). En el meu cas, ha facilitat el meu procés d’aprenentatge, ha contribuït a la construcció d’un nou model mental i a un possible canvi conceptual.  En el moment d’elaborar el mapa conceptual he pogut revisar els models mentals que eren erronis o imprecisos sobre la conceptualització de la TE i les TIC i realitzar una reorganització de noves estructures de coneixement (Dole i Sinatra, 1998), David Jonassen, mòdul “TIC aprenentatge: una perspectiva constructivista” p.13.