miércoles, 18 de noviembre de 2015

Fase III

Fase III, una sospita mal encaminada?



Com ja he comentat en entrades anteriors, he passat un seguit de proves als dos alumnes del meu projecte. Però ara em centraré a parlar-vos del cas de l'alumne 2 de 2n (AR).

En passar-li tot el conjunt de proves, els resultats que he anat obtenint s'allunyen molt de que pugui patir una dislèxia. En el test de Reversal el resultat es (80 de 100%). En la prova de Figura del Rey, en la parte de memòria fins i tot millora els resultats (un 95 de 100%) sobre els resultats de la part de còpia de la figura (75 de 100%). Amb la prova de HPL el resultats són de d/d/d per la mà, ull i peu mostrant una lateralitat homogènia però encara sense afiançar. Amb el DST-J, els  resultats es situen entre l'absència de risc o un risc lleu. Amb el Test de Cares també es sitúa entre la normalitat. La part on la que mostra resultats més baixos, suspenent en comparació amb el seu grup d'edat és en la part d'ortografia, comprensió i velocitat lectores. Per tant, els resultats que he anat obtenint em fan sospitar que possiblement no estem davant  un cas de dislèxia.

Els pares del nen, abans de tenir l'informe oficial del Dep. d'Orientació de l'escola han volgut portar al fill a un centre extern, on la seva germana és tractada de dislèxia. La psicòloga d'aquest centre va venir a l'escola per parlar del nen. Ella confirmava la sospita d'una possible dislèxia per tot el que els pares han explicat del nen i de l'antecedent de la germana. Li vaig mostrar les proves que he anant fent i li vaig comentar que sota el meu parer jo m'inclino molt més cap a un possible TDAH, ja que durant els moments d'exploració haig d'estar tota l'estona intentant que no es dispersi, contesta de manera impulsiva sense una mínima reflexió, cantorreja, manipula bruscament el material, xiula, arrossega peus, mossega la cremallera de la jaqueta del xàndal, es toca el cabell, es grapa etc.

Desprès d'exposar-li tot això la psicòloga canvia de parer i es posiciona més cap a la meva inquietut. Hem quedat de que li passaraé el WISC-IV i a més a més li donaré a la tutora del nen que ompli els criteris de diagnòstic del TDAH, a partir d'aquí i de quins siguin ambdós resultats farem un informe per donar-li als pares.

La dislèxia és un trasntorn que de vegades s'associa al TDAH, però en aquest cas no crec que sigui així. L'alumne mostra problemes en lectoescriptura però crec que es deuen més a la impulsibitat i la manca d'atenció que mostra durant el procés.

Ja veurem en què queda tot!



martes, 17 de noviembre de 2015

Fase II

Fase II, quines proves triar?



Durant aquesta etapa m'ha tocat decidir quines són les proves i tests que faré servir per tal de diagnosticar la possible dislexia que apunten les tutores dels alumnes. 

Les recerques que faig m'indiquen que empri el WISC-IV, a més,  la tutora de pràctiques també m'ho aconsella, però no vull centrar-me ni tancar-me en una sola prova. Per tant, miro quines són les proves de les que disposa el centre i que em poden servir per diagnosticar la dislexia. Decideixo passar: Test de Cares, Figures del Rey, Reversal, HPL, Comprensió Lectora de Canals, Velocitat Lectora de Canals, dictat de Canals i el DST-J, una prova adquirida recentment pel centre. El WISC-IV decido passar-lo en últim lloc. He descartat el TALEC, ja que tenint el DSJ-T trobo que és més modern i està més actualitzat.

Tot això em fa pensar en quina és la millor manera de triar/seleccionar una prova de diagnosi per tal de que sigui la més adient encara que contempli diferents capacitats dels alumnes, o si pel contrari, hem de passar sempre diverses proves per tal de poder comparar resultats. Doncs, penso que sí, que tot i que comporti més feina a l'hora de comparar i contrastar resultats és millor aplicar diverses proves i no basar-nos només en una sola ja que els resultats obtinguts poden veure's modificats per molts factors interns/externs a l'alumne i poden condicionar el nostre diagnostic final.

Per això, he decidit passar totes les proves esmentades anteriorment per tal d'estar ben segura a l'hora de donar el meu diagnostic en vers a aquests alumnes.


Fase I



Fase I




La Fase I de la meva proposta d'intervenció va transcòrrer amb tota normalitat, presentant-me a l'equip de mestres, tot i que a la majoria d'ells ja els coneixia gràcies a la meva etapa anterior del PRC I.

Vaig indagar per tal de recopilar informació de quins eren els protocols i les proves que s'utilitzen al centre escolar per tal de diagnosticar dificultats educatives, sobretot aquelles que estan relacionades amb la lectoescriptura. A més, com ja he comentat en una entrada anterior, vaig mantenir una reunió amb les mestres tutores dels alumnes que participen en el meu pla d'intervenció.

Considero que el treball realitzat entre el tutor i la figura del psicopedagog no només ha de servir per ajudar a mimbar les dificultats d'aprenentatge que poden presentar els alumnes sinó que ha de reforçar el procès d'EA proporcionant unes orientacions academico-profesionals basades en el PAT del centre escolar, per tant, la meva intenció durant aquest pràcticum és donar el suport necessari per a que les mestres dels alumnes implicats en la meva intervenció disposin dels recursos necessaris tant materials com personals, és a dir, acompanyar-los i guiar-los durant aquest procés.




lunes, 16 de noviembre de 2015

Link interessant!

Intervenció dislexia en l'àmbit educatiu

Cercant per internet, he trobat una presentació d'una classe basada en donar a conèixer la dislèxia i la millor manera d'afrontar-la. És una sessió clínica online basada en la intervenció d'un  cas de dislèxia en l'àmbit educatiu. La classe està impartida per la Esperança Galán, llicenciada en Pedagogia, màster en Logopedia (ISEP), postgrau en Especialització en Rehabilitació de la veu (ISEP), postgrau d'especialització en rehabilitació de les Afasies (ISEP), docent en trastorns del llenguatge escrit dislexia del ISEP.

Trobo que m'és de gran utilitat per tal d'aprofundir en aquest tema i conèixer altres punts de vista diferents al de la meva tutora de pràctiques i un context diferent al del meu pràcticum.Veure enllaç:


https://www.youtube.com/watch?v=300LrkQePOI

Primers Contactes

Primers Contactes

Un cop passat els díes dels inicis del PRCII,, he volgut contactar amb els mestres tutors dels dos alumnes que seràn objecte d'estudi del meu Pla d'intervenció. Asseguren i mostren certa angoixa, sobretot la mestra de l'alumne que cursa 6è.

Per tal de conèixer de prop allò que els angoixa realitzo una observació directa a l'aula, tant a 2n com a 6è. Realment, tots dos alumnes presenten certes dificultats relacionats amb la lecto escriptura i en el cas de l'alumne de 2n (AR), sota el meu parer, mostra evidents signes desantecionals.

Per tal de comprobar la sospita que envolta a aquests dos alumnes d'una possible dislexia, dissenyo passar-los un seguit de tests i proves de diagnosi amb les que compta el centre escolar,  com ara: prova velocitat lectora en castellà i català de Canals, prova de comprensió lectora en castellà i català, dictats, test de cares, reversal, HPL, Figures de Rei, WISC IV, DSTJ  per detectar dislexia (aquesta última l'han incorporat nova al centre darrerament).

A més, demano a les tutores que omplin de manera indivudual el PRODISCAT, el protocol de detecció i actuació de la dislexia creat per la Generalitat de Catalunya.

Em presento als dos alumnes i els explico que durant uns dies treballarem plegats ja que ells són els encarregats d'ajudar-me per tal de poder acabar elss meus estudis i que com a recompensa els ajudaré i intentarem que el fet d'aprendre els sigui més fàcil, accepten encantats.

Destino uns quants díes per tal d'empapar-me del procediment d'aplicació, puntuació i correcció de les diferents proves que vull fer servir amb la meva exploració. A més, de manera presencial veig com la meva tutora de pràctiques passa d'altres proves a altres alumnes, en ocasions, em deixa fer-ho a mí ja que cada cop estic agafant més confiança en mi mateixa i en aquest àmbit.


El meravellós món dels Test i de les Proves de diagnosis

El meravellós món dels Test i  de les Proves de diagnosis

Durant la meva experiència realitzant les pràctiques he anat descobrint i a l’hora realitzant diferents tests i proves de diagnosi. Aquests s’han fet tant per diagnosticar alumnes del centre escolar com per aquells altres que són objecte d’estudi del meu pla d’intervenció. He pogut observar com es passen i adquirir mica en mica l’experiència necessària en aquest àmbit ja que són una eina de vital importància per la figura del psicopedagog. Són totes elles prou rigoroses  i en ocasions ben complexes requerint un temps per l’estudi de com s’aplica cadascuna d’elles,  un entrenament amb la psicòloga del centre i un temps d’estudi a l’hora d’interpretar els resultats. Les proves en les que he participat són:

HTP, test  basat en la tècnica gràfica del dibuix amb el que es pot realitzar una avaluació global de la personalitat de l’alumne, el seu  estat d’ànim, emocional, etc.)  

HPL (Test de homogeneïtat i preferència lateral).

WISC IV, una escala per mesurar el quocient intel·lectual en nens de 6 a 16anys. És un dels instruments més usats en psicologia i psicopedagogia escolar per detectar trastorns i dificultats d’aprenentatge que puden abocar al fracàs escolar.

D2, es un test de temps limitat que avalua l’atenció.

Mc. Carthy, es fa servir per mesurar les capacitats cognitives i motrius donant com a resultats altes o baixes en comparació amb el grup d’edat de l’alumne, tenint en compte el dia el més i l’any  exactes de naixement.

Prova AEI, Aptituds en Educació Infantil. Amb aquesta prova valora les àrees verbal, quantitativa, orientació espaial, memòria auditiva i visomotricitat. En aquest cas aquesta prova li van passar a tots els alumnes de P4

Basc S3,  Sistema d’avaluació de la conducta de nens i adolescents. Prova que s’aplica des de els 3 als 18 anys. Amb aquesta prova podem avaluar un seguit de patologies que van des de problemes conductuals, transtorns emocionals, problemes de personalitat, ect.

TAMAI,  test autoavaluatiu multifactorial d’adaptació infantil. Avalua la possible inadaptació personal, social, escolar i familiar de l’alumne. Cal dir que la prova va ser passada al mateix alumne D a qui se li va passar el BASC i dir que els resultats són també alarmants a  nivell d’autopercepció llindant la depressió.



Test de Cares, és un test de percepció de diferències on s’avalua l’aptitud per percebre de forma ràpida i correcta, semblances i diferències. Aquest test acostuma a utilitzar-se per a valorar l’atenció del subjecte i unida a altres proves semblants, representa una eina molt útil en l’avaluació d’infants amb dèficit d’atenció.